A csodálatos nyári napfényes időjárásnak nehéz ellenállni; a napozás, strandolás és a szabadban töltött idő egyre növekedik a jó idő beköszöntével. Azonban sokszor hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy bár a napfény kellemes érzéssel tölt el bennünket, bőrünknek azonban szüksége van a megfelelő védelemre és ápolásra. Különösen azokra a területekre érdemes nagyobb figyelmet fordítanunk, amelyek nagyobb mértékben vannak kitéve a sugaraknak, úgy mint az arcunk, dekoltázsunk, vagy kezeink. Ebben a bejegyzésben bemutatjuk a különböző sugárzások jellemzőit és bőrünkre gyakorolt hatásait, illetve azt is megosztjuk veletek, hogy mit tehetünk akkor, ha már észrevettük az első jeleket bőrünkön.

A nap hatása

A napnak természetesen számos pozitív hatása van, hiszen hozzájárul a D vitaminok termelődéséhez, bizonyos bőrbetegségeket képes enyhíteni, és nem utolsó sorban hangulatunkra is jó hatással van. Ezzel ellenben, az erős napfény sérüléseket is képes kiváltani amikor interakcióba lép a bőr sejtjeivel. Ez az UV sugárzás felelős bőrünk idő előtti öregedéséért: közvetlen és közvetett DNS károsodást okoz, elősegíti a szabadgyökök képződését és hatására a kollagén állományunk is bomlásnak indul, mely 25-30 éves kor után alapvetően csökkenő mértékben termelődik, így a ráncok idő előtti megjelenését vonja maga után. Ezen kívül a vérerek is kitágulnak, a bőr kipirosodik, megjelennek a pigmentfoltok, szeplők,  és a bőr nagymértékben veszít nedvességtartalmából is. Így elmondható, hogy az öregedés jeleinek 90%-áért felelősek az UV sugarai.

UVA

Az UVA sugarak az év minden részében érnek minket, a felhőkön és az ablaküvegen is áthatolnak. Bár előidézik a napbarnított színt, számolnunk kell a negatív hatásaival is. Az UVB sugarakhoz képest kevésbé erősek, viszont nagyobb mértékben vannak jelen és mélyen, a bőr alatti szövetekben (dermisz) képesek károsodást okozni, ahol az elasztin és kollagén rostokat roncsolják, így sajnos ráncaink kialakulását is elősegítik, ezért mindig (télen is) észben kell tartsuk a megfelelő védelmet és ápolást. 

 

UVB

A bőr legfelső felsőbb rétegeit (epidermisz) károsítják s leégést, ezzel együtt pedig bőrrákot okoznak az UVB sugarak.Ezek a hatások az öregedés extrinzik folyamataiba tartoznak, melyek az öregedést külső tényezők által gyorsítják fel. A nap káros hatásai mellett a dohányzás, alkohol, szennyezett levegő és a stressz is ide tartozik. Ezek a hatások befolyásolhatóak (szemben az intrinzik változásokkal) megfelelő odafigyeléssel és védelemmel. 

 

A valóságban sajnos a megelőzés kevésbé kap fontos szerepet a mindennapi életben, és csak az első jelek feltűnésénél döntünk a tudatos védelem és ápolás mellett. Életmódunkkal és szokásainkkal sokat tehetünk egészségünkért, és bőrünkért. A fényvédő kozmetikumok segíthetnek pajzsot emelni a káros hatásokkal szemben, ha lehet, alkalmazzunk nyáron legalább 50 FPS értékkel rendelkező krémet, míg télen legalább 30 FPS-t használjunk. A már kialakult és meglévő ráncoknak, valamint a bőr feszességének helyreállítására, viszont érdemes innovatív kozmetikai eljárásokkal szembeszállni, azért hogy visszanyerjük bőrünk fiatalos megjelenését. 

Szalnomban olyan professzionális bőrszerkezet helyreállító kezeléseket kínálok vendégeim számára, melyekkel a már meglévő elváltozásokat tudjuk hatékonyan és fájdalommentesen helyrehozni. A fiatalító arckezelések, mint a Botox hatású anti aging kezelés, a Szarvasgombával és őssejtekkel dúsított hatóanyagú kezelés, a kaviáros luxus varázslat vagy a lifting hatású Perfect Age V-lift arcszobrászat olyan megoldásokat nyújtanak, melyek hosszantartó eredményt biztosítanak és segítenek helyreállítani a nap által okozott súlyos károkat az arcbőrünkön.

Ha te is ápolt, egészséges, és tökéletesen sima bőrre vágysz, várlak szeretettel Budapesten, a 13. kerületben.

Ha szeretnél még több hasonló bejegyzést olvasni és értesítést kapni a legújabb akcióimról, iratkozz fel a hírlevelemre: